FK

 2010.03.08. 14:07

Szeretnék kiosztani egy faszkorbácsot azoknak a szülőknek, akikkel ma reggel hajnalban találkoztam. Kiviszik a csemetéjüket a távolsági buszhoz, felteszik rá az apróságokat (ált. iskolásoknak néztek ki), majd azok végigülik a buszutat, leszállnak Pesten, és valahogy elvergődnek BKV-val az iskolájukig. Minden áldott reggel.

Rögtön kérdezhetitek, hogy mi bajom van ezzel? Tán nem pont azt akarom, hogy tanuljanak minél többen, minél színvonalasabban? De. Azonkívül több tízezren ingáznak Pestre, mi olyan különleges ebben? Elárulom: az, hogy a szülővárosom távolról sincs benne a főváros vonzáskörzetében, szegény gyerkőcök (mindennel együtt) jóval több mint egy órát utaznak oda, majd vissza.

Nem a lokálpatrióta bújik ki belőlem, mikor azt mondom, vannak az én városomban is színvonalas iskolák (alap-, és középfokról beszélünk), amelyek igenis felveszik a versenyt a pestiekkel. Forma-1-es nyelven szólva ha a pesti legjobb iskolákat jelenti Schumacher, akkor nálunk van Alonso. De semmi esetre sem Baumgartner!

Persze értem, én a szülő mindent meg akar adni a gyermekének, de könyörgöm, napi 3+ óra utazásra ítélni egy 12 évest kicsit extrém dolog szerintem. Ennél még az is sokkal jobb lenne, ha keresnének nekik valami kollégiumot. Ismétlem, nem hiszem, hogy annyival jobb lenne akár egy pesti általános iskola is, hogy megérje ezt az áldozatot.

Az külön megérne egy misét, hogy nem lesötétített üvegű BMW-vel fuvarozzák az apróságokat, hanem törtfehér Opel Corsával, ami egyrészt dicséretessé teszi, hogy mennyit áldoznak a gyermekük (szerintük) megfelelő képzésére, másrészt amilyen kis mocsok vagyok, nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ők a gyermekükön keresztül akarják megvalósítani önmagukat. Ne legyen igazam.

FONTOS: Abban az esetben, ha valami speciális etnikai/vallási/stb. kisebbséghez tartoznak a gyerekek, és olyan típusú iskola csak Pesten van, akkor az előzőeket tekintsétek semmisnek. Ahogy a "szépemlékű" wacken.hu írta: Faster, harder, lauder (sic!)

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr321818944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.08. 15:13:06

Ha 12 év körüli a gyerek, akkor már simán járhat hatévfolyamos gimibe. Vagy akár nyolcasba. Nem tudom, ilyenből van-e megfelelő a városodban, de ugye nem sértődsz meg, ha kételkedem? :-) Elhiszem, hogy van jó általános iskola, de az semmiképpen nem érhet fel egy időben megkezdett gimivel; ha a gyerek kellően tehetséges, akkor el kell húzni az akármilyen fantasztikus általánosból is minél előbb.

"a gyermekükön keresztül akarják megvalósítani önmagukat"
Az a Corsa nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők nem tanulhattak. Sőt... simán lehetnek tanárok vagy orvosok.

"Ahogy a "szépemlékű" wacken.hu írta: Faster, harder, lauder (sic!)"
Ezt komolyan képesek voltak így??? No de miért "szépemlékű"? Volt más bajod is velük?

Nuuk 2010.03.08. 15:44:00

@bm613: Nem kell kételkedni, színvonalas nyolc-, és hatosztályos gimik működnek nálunk is. (Szerénységem is látogatta az egyiket, [ez nem dicsekvés akar lenni] és az egyetemen semmilyen hátrányát nem éreztem annak, hogy nem pl. a Fazékban koptattam a padokat) Ahogy mondtam is, alap-, és középfokon jók vagyunk, egyedül a felsőoktatásban nem. De az már kicsit más, amikor egy 19 éves utazik, mint ha egy kiskamasz.

A második pontot valóban nem tudom biztosan. Csak egy megérzés, ami lehet téves. Egyre inkább azon morfondírozom, hogy tényleg valami vallási cucc lehet a dologban, pl. minden kisgyerek a Pesti Ortodox-episzkopális Általánosba jár. (lásd utolsó bekezdést)

A wacken.hu már befejezte működését, halottról vagy jót vagy semmit. Így hát azt mondom róluk, hogy ...

Nuuk 2010.03.08. 15:47:28

De továbbra is, csak az a bajom az egésszel, hogy sajnálom a kicsiket, akiknek szerintem nem kéne napi 3+ órán át kocsiban/buszon/metrón/stb. ülni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.08. 15:51:06

@Nuuk: OK, akkor bocsánat a várost illető feltételezésért :-)
A wacken.hu csak azért érdekelt, mert öcsém eléggé benne van a témában, ismeri azokat, akik az oldalt üzemeltették, és nem mondta soha, hogy gond volna azon kívül, hogy nem mindig frissítettek azonnal. A megszüntetés meg egészen furcsa volt...

Nuuk 2010.03.08. 15:59:11

@bm613: Nincs harag, mondom, az érettségiig produkálja azt, ami egy ilyen kapacitású várostól elvárható, de aztán 90% úgyis máshol tanul tovább (már aki továbbtanul).
Amúgyis még várat magára a naaagy leleplezés, hogy melyik városról is van szó...lehet találgatni :P
A wacken.hu-ügy körül volt jócskán kavarás, inkább nem mennék bele, mert teljesen tisztán én sem látok. Csak arra emlékszem, hogy a logójukban a fenti három szó állt, és bizony nem "louder"!
süti beállítások módosítása