ÉrtelmiSÉG #2

 2010.02.16. 17:10

Kicsit kiegészítem ezt a postot is.

Továbbra is fenntartom, hogy eszembe nem jutna lenézni a diploma nélkülieket, de van egy apró jelenség, ami nem hagy nyugodni. Előre mosakodom: amiket most leírok, csak a nem-diplomások egy bizonyos csoportjára vonarkozik.

Arról van szó, amikor a diploma nélküli egyének közül néhány úgy érzi, muszáj fölébe kerekednie az értelmiséginek, és ekkor jön a szokásos, már-már kőbe véshető mondat:

"Az oké, hogy te jó vagy elméletben, de semmi gyakorlati érzéked nincs, bezzeg nekem!" (Diadalittas mosoly)

Járjuk csak körbe, mi is a probléma ezzel! Rögtön le kell szögezni, hogy bizony vannak értelmiségiek, akikre bizony illik a leírás (pl. Erdős Pál), de azért a mai diplomások túlnyomó része is egész jól elboldogul a mindennapi életben a vásárlástól az autóbütykölésen át a szögbeverésig, legalábbis nem rosszabbul, mint bármelyik nem-diplomás (már akinek nem az a szakterülete, természetesen).

A nem-diplomás gyakran szereti valami olyan kis szűk területtel kapcsolatban hangoztatni a fenti mondatot, amiben ő tényleg jártas, más kérdés, hogy az élet összes többi részterületén még talán az átlagtól is elmarad. Pl. diadalmasan mutatja meg az "okostojás"nak, hogyan is kell ventillátort szerelni (18 és 35 éves kora között ventillátorokat szerelt), de már az adóbevallástól kezdve a német ügyféllel való tárgyalásig muszáj kikérnie az illető úr segítségét. (Mert az ugye nem gyakorlati dolog :) )

Abba már nem is mennék bele, hogy hány diploma nélküli ember szaladgál az utcán, akinek még egy csipetnyi gyakorlati érzéke sincs. (A világ nem úgy néz ki, hogy kétféle ember van: a szórakozott professzor, és Mr. Gyakorlatias)

Ráadásul nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy erre az egészre csak azért van szüksége, hogy önmagának felmentést adjon, amiért nem tudott még egy főiskolát sem végigcsinálni.

Érdekes módon, az értelmiségiek (szerencsére) ritkán mennek oda a melósokhoz, hogy "Te lehet hogy gyakorlatias vagy, én viszont sokkal okosabb vagyok nálad"

(A legrosszabb az a fajta nem-diplomás, aki nem is a gyakorlati érzékét, hanem az életrevalóságát hangoztatja fennen, klinikai esete wiwen É.L.E.T.-et ad meg egyetemnek (ha-ha). Általában adócsalók, minimálbéres vállalkozók, feketemunkások ők, igazán durva esetben 1-2 alvilági szállal.)

Hofi mondta: Értem én, hogy "parasztság" meg "munkásság", na de "értelmiség"? Miért kell rögtön különválasztani azt, akinek egy kis esze is van?

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr641763759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása