Atomkor

 2011.03.17. 17:57

Drága feleim!

Mielőtt megint a múltkor tárgyalt hibába esnétek, (azaz amikor egy pár éves válság miatt már a kapitalizmus halálhírét keltettétek) előbb gondolkozzunk el egy kicsit!

Vajon az, hogy egy kurvanagy földrengés utáni cunami súlyosan megrongált egy atomerőművet, ez azt jelenti, hogy azonnal le kéne állnunk az atomenergiáról? Nos, a válasz minden pánikoló honfitársam nagy megrökönyödésére: Nem.

Nem akarok jóslásokba bocsátkozni, de várhatóan nem lesznek súlyos következményei a dolognak. A létesítményt várhatóan jelentős károsodás érte, talán a környéke is szennyeződik, de ezen túlmenően fölösleges pl. Tokió kipusztulásától félni.

Az atomenergia jó dolog, ha betartjuk a biztonsági előírásokat, a megtermelt energiamennyiséghez képest kis környezeti terheléssel működik, kis területet foglal el, mégis képes ellátni egész országrészeket. Jelenleg reális alternatívája nincs, bárhogy is kapálózzanak a grínpíszesek.

Olvastam egy "zöld" írást, amiben jópárezer szélerőművel akarják kiváltani Paksot (mármint itt Mo.-n és nem mondjuk az állandóan szeles német tengerparton). Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, már kinőttem a dajkamesékből. Én is szeretek néha álmodozni, pl. hogy merre megy majd a hetes metró, de azért annyira nem vagyok hülye, hogy ezekkel kiálljak a nyilvánosság elé. Persze sajnos elég sokan vevők erre... És ilyenkor mindig jönnek Csernobillal, meg a TMI-vel. Arról, hogy a világon üzemelő kb. 450 reaktor milyen békésen zümmög, nem sok szó esik.

Az emberek szeretnek rettegni. Félnek a cápáktól, a repüléstől és az atomerőművektől. De a statisztikák valamiért azt mutatják, hogy a kutyák, az autóbalesetek és a dohányzás sokkal több áldozatot szednek évente, mint a fenti három egy évszázad alatt.

A környezetvédelem fontos dolog. Gyűjtsd a szemetet szelektíven, használd a gyakran tömegközlekedést, és próbáld meg óvni a természetet! De ha pár kis idegesítő füves Lisa Simpson vissza akar kergetni a középkorba, ne figyelj oda rájuk. 

Üdvözlettel,

Nuuk

u.i.: Seveso vagy Bhopal miért nem olyan "népszerű" a grínpísz szemében?

Címkék: idióta környezetvédelem atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr312747900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása