Így emlékeznek sokan

 2010.03.26. 00:04

30 (40, 50, 60, stb.) évvel ezelőtt...

...mindenki tisztelte a szüleit, senki sem szökött el otthonról, vagy vágta fejbe az apját sodrófával.
...nem volt egyetlen gyilkosság, nemi erőszak, háború, bankrablás, stb. sem.
...mindenki egész nap olvasott, opera-közvetítést nézett, vagy a komolyzenéről vitatkozott.
...mindenki egészséges volt, mint a makk, senki nem stresszelt, senki nem cigizett, senki nem fogyasztott alkoholt.
...a párok még egymás kezét is csak szülői engedéllyel foghatták meg, és csak 4 év házasság után került sor az első együttlétre.
...természetesen nem voltak szegények sem.

Lófaszt! Max más volt a köntös, más volt a tálalás, z.B. nem volt még internet meg kertévék, de egyszerűen nem hiheti senki, hogy az emberi természet ilyen hatalmasat változott volna pár évtized alatt. Nem bizony, bőven voltak régen is zabigyerekek, gyilkosok, naplopók és erkölcstelen emberek. Csak néha a képmutatás jobban elfedte ezeket, mint manapság, de ennyi.

Most komolyan, mondjatok egy erkölcsös kort vagy korszakot! Róma? Ugyan, minden Mucius Scaevolára jutott párszáz orgia (ami mellesleg görög eredetű szó, szóval a derék hellének külön meccs nélkül már sejthető, hogy kiesnek), de említhetném a pompei falfirkákat is. Talán a kereszténység csak lehűtötte a hormonokat? Sajna nem, azért az embereket továbbra is gonosz szándékok vezették, néha még magát a pápát is (Bordzsa Sanyesz). A viktoriánus Anglia? Keményebb dió, de egy bizonyos Jack nevű faszi csúnyán belerondított az erénycsőszök életébe, mikor nap nap után arról kellett olvasniuk, hogy a városuk közepén valaki prostik szerveit rendezi át, némelyiket el is fogyasztva (ilyen azért ma is ritkán van).

Magyarán az emberiség történelme tele van gyilkossággal, perverzióval és önzéssel, max néha volt egy-egy hős római közlegény vagy szent remete, de ők csak a kivételek voltak, a többség bizony a klasszikus értelemben vett erkölcsöt nem nagyon alkalmazta a mindennapokban. Jó, vasárnaponként elmentek a templomba, de azért előtte szombaton még elkapták a Julist a szénakazalban, a jól sikerült akciót pedig nem éppen szenteltvízzel ünnepelték a faluvégi kurta kocsmákban. Hisz a gyóntatószéknek is kellett valami értelmet adni!

A honi megmondóemberektől pedig kérdezném, hogy mi a nagyobb lázadás, a 70-es években hosszú hajat növeszteni, rockot hallgatni és lógni a suliból, vagy ma megnézni egy valóságshowt?

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr771869331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbó 2010.03.26. 18:01:54

A fiatalokról:

"Ami bennük végbemegy, heves vágyakozás, hogy kifejezzék magukat, megmutassák belső értékeiket. Ez párosul feltámadó testi vágyaikkal, a szerelmi örömök heves kívánásával. E téren nincs is önuralmuk. Egyébként is nagyon változékonyak, könnyen dühbe gurulnak, gyanakvóak, érzékenyek, ugyanakkor erőszakosak. Önérzetük nem bírja elviselni, hogy lekicsinylően bánjanak velük. Becsvágyóak és kishitűek."

Arisztotelész bácsitól. 2000 év, és semmi változás.

Nuuk 2010.03.26. 19:26:33

Jah, csak ahogy írtam is, a kor technikai színvonala miatt még merőben más köntösben zajlott a dolog, (bár a veleje ugyanaz volt) és ez téveszti meg a mai szenteskedőket.
süti beállítások módosítása