Kultúra ráerőltetés

 2010.02.11. 11:40

A muszlim nős post után fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy tulajdonképpen mi európaiak mintha kicsit vakok lennénk, ami a más, tőlünk független kultúrákat illeti. Mert igenis, léteznek tőlünk független kultúrák. És szép meg jó, hogy mi pl. Arisztotetlészt megtettük világformáló tudósnak, és azt hisszük néha, hogy ha ő nincs, kb. semmi nem létezne, de az a nagy helyzet, hogy pl. Kína, India, Japán, s az arab világ vígan elvan nélküle is. Ezen négy kultúra eléggé gazdagnak és teljesnek mondható, és akkor nyilván nem szóltunk még pl. az afrikai törzsi, az óceániai, az amerikai indián, stb. kultúrákról.

A gyarmatosítás során sikerült elvinnünk a világ több zugába is a mi eszmerendszerünket, ahol különböző sikerrel vert ez gyökereket. (Ez ugye felveti azt is, hogy kultúránk nem azért terjedt el ennyire, merthogy olyan tökéletes lenne, hanem mert az adott korszakban nekünk voltak a jobb fegyvereink) Az amerikai kontinensre kiterjeszteni majdnem teljesen sikerült, de pl. Ázsiában gyorsan igyekeztek visszatérni a régi hagyományokhoz. (ennek nyilván több összetevője is van, a bővebb tárgyalásba most nem mennék bele) Ahogy egy újságírónál olvastam „Az ázsiai világtérképeken Európa csak egy kis félsziget a bal felső sarokban”

Az is külön megérne egy misét, hogy sok elem a mi kultúránkból nem jutott volna messzire az USA közvetítése nélkül. (lásd pizza)

Szóval szerénység!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr221748969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása