nők

 2010.02.08. 11:15

Az elmúlt napokban (hál' Istennek) kivételesen sok időt tudtam együtt tölteni Honeyval. Mondjuk 1-2 "hivatali" fasság felhőként megjelent az égen, mint viharfelhő, néha kifejezetten nehéz volt ellazulnom, és még finoman fogalmaztam. De mindegy is, idekerül majd pár beszélgetésünk kivonata. (zömmel az én véleményem)

Arról van szó, hogy a muszlim országokban élő nők helyzete nehéz. Ezt kb. senki nem vitatja, (bár szerintem azért nem 100%ig szenvedés ott sem az élet, illetve kicsiny nem-muszlim hazánkban is minden 5. nőt vernek otthon...) de ami engem egy kicsit zavar, az az, hogy gyakran a burka/csador, stb. ruhadarabokat hozzák fel elrettentő példának. Hogy "jajj azok a mocskos férfiak belekényszerítik őket és pfúj".

Eleve, az egész testet fedő cucc max a tálibok Afganisztánjában (volt) divat, a többi félholdas országban beérik egy fejkendővel, oszt' jónapot. Azonkívül meg ismét az a helyzet, hogy a mi kultúránkat akarjuk ráerőltetni egy teljesen más közösségre, mintha a mi eszmerendszerünk tökéletes lenne.

Ugyanis a muszlim nők elég gyakran maguktól veszik fel a kendőt, mert így tartják illendőnek, náluk ez a szokás. Igaz, pár helyen ferde szemmel néznének rájuk, ha nem tennék, sőt még akár bírság avagy eldugott hegyi falvakban valami fizikai büntetés is járna érte.

(Megj.: Ne csak a túlkapásokat lássuk, hanem az egész (muszlimoknál kb. 1,5 milliárdos) közösség általános gyakorlatát, pl. eléggé megsértődnénk azon a kijelentésen, hogy "minden magyar shotgunnal járja az országot, hogy random cigányokat öljön" pedig ezt az általánosítást is le lehetne vonni a fenti "logika" és a közelmúlt eseményei alapján.)

DE! Tekintsük pl. az Amazonas-menti törzseket, vagy a pápuákat, vagy mittómén. Ott teljesen elfogadott, hogy a nők fedetlen keblekkel mászkálnak, sőt néha még ágyékkötőjük sincs, csak egy kis zsinór a derekuk körül. Nyilván sok európai nő kényelmetlenül érezné magát, ha így kellene korzóznia pl. a pesti utcákon. Ez az egyik. A másik pedig az, hogy a rendőrség a mi kis fiatal demokráciánkban is bevinné az illető hölgyet közszeméremsértésért.

Tekintsük úgy, hogy pl. a derék körüli zsinór az egyik véglet, a teljes testet elfedő burka a másik. Hogy állíthatnánk, hogy pont a mi kulturkörünk találta meg az ideális köztes pontot?? Miért nem fér bele pl. a fedetlen mell? (férfi olvasóim helyeselnek) Avagy miért túlzás a fejkendő (megj: pár évtizede még errefelé is szinte kötelező volt)

Ha valakit zavar a muszlim nők helyzete, akkor kössön bele a jogi egyenlőtlenségekbe, a munkapiaci visszásságokba (megj.: Nálunk is gyakran ugyanazért a munkáért kevesebbet kap egy nő, mint egy férfi), vagy bármi másba, de hagyja azt a szerencsétlen kendőt békében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr161738731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.02.08. 20:49:05

Tetszik. A kulcs az egészben ugye, amit te is írtál, az eltérő értékrend. Ennek alapján viszont a jogi egyenlőtlenségbe se köthetünk bele, hiszen a muszlim többségű országok általában nem a nyugati világ törvényei alapján működnek.

Vicces egyébként, hogy több fórumon is olvastam, miszerint az iszlám világban azt hiszik, nálunk a nők vannak rossz helyzetben, mert szexuális tárgyként kezelik őket (szerintük). Ebből is látszik a viszonylagosság.

Különben nem kell ilyen messzire menni, ugyanez megfigyelhető itthon is különböző nemzedékek között. Talán nincs száz éve sem, hogy egy boka kivillantása botránynak minősült.

2010.02.11. 13:10:25

A becsületgyilkosságokat is elő lehetne venni a poszt témája kapcsán.

Nuuk 2010.02.12. 10:09:48

@ifsz: Ebben a postban egyelőre ez nem volt célom. Ha végigolvasod, láthatod hogy több helyen is utalok az egyéb problémákra, de itt most csak a fejkendőről kívántam írni.
Ez persze nem zárja ki, hogy később majd előkerül az a téma is.
süti beállítások módosítása