Az előző poston felbuzdulva összeszedtem pár jellemzőjét a népszerű összeesküvés-elméleteknek. Íme a tizenegyparancsolat:

1) Legyen valami valóságalapja, még ha minimális is. Avagy tartamazzon a sok kamu mellett igazságokat és féligazságokat is.

2) A természettudomány hálás terület, sokan szeretnek az ilyen irányú műveltségükkel villogni, még akkor is, ha két törtszám összeadása már komoly feladat nekik.

2b) A történelem szintén ilyen, sok fehér és szürke folt van a történetírásunk szövetén, amit egyesek igyekeznek a saját hülyeségeikkel kitölteni (az mellékes, hogy azt sem tudják, a II. világháború mettől meddig tartott), a történelem esetleges mai társadalomra gyakorolt hatásai újabb lökést adnak ennek.

3) Legyen meghökkentő, de lehetséges (mármint első hallásra tűnjön lehetségesnek, az nem baj ha a 100-as IQ felettiek már 3 perc után elkezdenek kételkedni benne)

4) Lehet benne valami, ami egy kicsit növeli az emberek büszkeségét (pl. Magyarország lesz a második Ararát)

5) Szóljon valami olyan problémáról, amit az emberek is nap mint nap tapasztalnak (legalább a tévéből), de a megoldását nem tudják.

5b) Ha esetleg tudják a megoldását, de az túl prózai, akkor is nyert ügye van a kamugyárosnak.

6) Szerepeljen benne valami titokzatos csoport, akik valahogy elkülönülnek a közönséges emberektől. Vagy szerepeljenek benne olyan dolgok, amiknek az átlagember a közelébe sem mehet.

7) Egy kicsit az előzőek kombinációja: A jó összeesküvés-elmélet "leveszi" a problémák miatti felelősségérzetet a közember válláról, és "átrakja" valaki máséra.

8) A jó összeesküvés-elmélet a kitalálóját és/vagy terjesztőjét a bennfentesség látszatával ruházza fel.

9) A jó összeesküvés-elmélet már előre beépíti magába a kételkedőkkel szembeni védekezést ("Nem hiszed el? Akkor te nem is vagy igazi magyar/amerikai/ír/stb.!" Illetve a "mit okoskodsz" - klasszikus)

10) A jó összeesküvés-elmélet újra meg újrafeltámad, ezzel is erősítve önmagát (aha! Ezt már hallottam két éve is, az akkori árvíz idején, most pedig megint azt mondják, ez nem lehet véletlen)

11) Az igazán jó összesküvés-elmélet olyan, hogy az olvasót/hallgatót csak rávezeti a tulajdonképpeni elméletre, így mivel arra saját maga "jön rá", az egyszerű ember jobban fog hinni benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr41724366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása