Olvasás

 2009.09.01. 22:49

Honey városában voltunk, amikor egy kis nyilvános vitába csöppentünk, mégpedig az olvasásról témázgatttak éppen.

Kis intermezzo: Már eleve a vita szereplőinek elosztása sem tetszett. Ha emlékeim nem csalnak, 2 író, 3 színész és egy fiatal sportoló volt fent a színpadon. Mondtam is, majd meghívom az egyik író uraságot Albert, Grosics, Kásás, Balczó mellé, hogy ugyan dumcsizzunk már a sportról egy kicsit. Szegény srác a sok edzés, utazás, meg meccs közben nyilván kevesebb könyvet lát, mint a tollforgatás ( az otthon melegében habos kávét szürcsölgető) vitéze. Ezzel persze nem menteni akarom a srácot és nem besározni az írómesterséget, de az akkor és ott nem volt fair felállás. Persze a fiú égett, mint a rongy, és gondolom sok jelenlévőben megfogalmazódott a "hát ezek a mai fiatalok..." kezdetű mondat.

Intermezzo vége, de átkötés: A "hát ezek a mai fiatalok..." kezdetű mondat ugyanis önmagában mindig nagy f*szság. Ezt egy másik blogban igen okosan kifejtették már (ha megtalálom, be is linkelem, becsszó) a lényeg annyi, hogy egyik generáció sem jobb a másiknál, csak más egy kicsit. Pl. dédanyáink idejében tán nem volt részegeskedés, házasságtörés, vandalizmus, gyilkosság, stb.??

No de most nem erről akarok beszélni. Hanem arról, hogy mindegyik ember arról beszélt, hogy "ma már alig olvasunk, bezzeg régen*", meg hogy "szomorú időket élünk"**, stb. Én meg mit csináltam erre? Körbenéztem. És azt láttam, hogy 75m-es sugarú körzeten belül három könyvesbolt is van. Ha senki sem olvasna, akkor ezek a mi vadkapitalizmusunkban  ugyan hogy élnének meg?? Ismerőseimet végigjártam gondolatban, és bizony elég gyakran láttam a kezükben könyvet, pedig nem az MTA épületében lakom.
Az aggályoskodó hölgyek és urak mutassanak nekem egy olyan kort, amikor mindenki (önként) falta a könyveket! A legtöbb országban a X(I)X. századig 90%fölött volt az írástudatlanok aránya. Szép dolog, hogy a lovagok és a dámák, meg a reneszánsz ifjak imádták a költészetet, de mindegyikre jutott 8-10 paraszt, aki örült, ha a nevét le tudta írni.

Okés, mondaná valaki, olvasunk, olvasunk, de nem a klasszikusokat. Ezzel kapcsolatban több megjegyzésem is lenne. Az első az, hogy nem lehet csak klasszikusokat olvasni, akkor a világ egy tök unalmas hely lenne. Ne akarjunk már sznob világot! A másik kissé közhelyes, de aki pl. a HP révén megszereti az olvasást, akkor talán később kézbe veszi a "rendes" szépirodalmat is. A harmadik (ebből lehet lesz egy külön post is később) pedig az, hogy sok olyan mű, amit időállónak gondoltunk - kiderült, hogy nem az. Ajánlom mindenki figyelmébe a Kincskereső kisködmön eltúlzott kultuszát.

Gréta anyó jótanácsa: Az emberek olvasnak eleget, emiatt nem kell félteni őket.

*Jah, mint pl. amikor parancsba adták a traktorállomáson, hogy te márpedig elolvasod az összes verset, amit a tanácsköztársaság idején írtak, na az tényleg kib. üdvös dolog volt.

**Ezt is imádja minden generáció, mindig pont most vannak a szomorú idők.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr801354319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása