Nyugati szél

 2011.02.25. 17:48

Gyakran meglepődtem, amikor pár újságíró, vagy blogger egyszerűen kijelentette, hogy "a nyugati világrend összeomlott", néhányan pártállástól függően odatették elé a "liberális*" jelzőt. Persze, hiszen nyugaton válság volt, sorra zártak be a gyárak, mentek tönkre a pénzügyi cégek, megugrott a munkanélküliség. Közben olyan, korábban kissé lenézett gazdaságok, mint pl. Kína egyre csak gyarapodtak (ez a kép is árnyaltabb azért egy kicsit).

Nos, a nyugati világ köszöni szépen, jól van. Való igaz, kicsit megbetegedett, de hát előfordult ez már korábban is vele, úgy tűnik lassan hatni kezd a lázcsillapító. Sokszor keltették már halálhírét, de valahogy még mindig ő maradt a legkeményebb vagány a kocsmában. Az embereket pedig lassan veszik újra fel a munkahelyekre, a mutatók kezdenek átmenni pirosból zöldbe, az tanulságokat levonták, a közgazdasági modelleken apró finomításokat végeznek, és ennyi.

Az élet megy tovább, a kapitalizmusnál pedig még mindig nem találtak ki jobb  működőképes rendszert. És igen, attól, hogy egy rendszer a legjobb az eddigiek közül, még bőven lesznek olyanok, akik rosszul járnak vele, mindig is lesz szegénység, lesznek csődbe menő cégek, stb. Aki mást mond, vagy olyan gazdasági rendszert propagál, amiben mindenki k*rvajól él, az vagy hülye vagy hazudik. Mert lehet itt rózsaszín álmokat kergetni pl. a teljesen önellátó magyar gazdaságról, de sajna a 3. hónap környékén már az ehető gyökereket keresgélnénk az erdőkben, mint a népi Korea lakói.

Alapvetően megint ott rontjuk el, hogy a lónak csak az oldalán vagyunk képesek létezni, a hátán nem. Kínát ostobaság lenne lenézni, de nem is kell rögtön átvenni egy-az-egyben az ottani módszereket. Helyén kell kezelni a dolgokat - ez az ami nekünk nagyon nem megy. Történik valami apró változás, és sokan már egyből azt hiszik, hogy az alapjaiban rendíti majd meg a világot.

Annyit a végére: ha a Barcelona mondjuk egymás után elveszít két meccset, akkor mit várunk?
A) Totális csőd, összeomlik az egész katalán futball, bevetik sóval a Nou Campot
B) A megingás után újra nyernek 19-et sorozatban, mert baromi jó a játékosállományuk

Adalék:

http://velemenyvezer.blog.hu/2011/02/24/nesze_neked_keleti_szel

*Természetesen a "nyugati" gazdasági rendszert összemosni a hazai liberális politikusokkal elég nagy pontatlanság.

Címkék: kína nyugat kapitalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr92689443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása