Most a "szakmai" dolgokat próbálom vegyíteni a szenvedélyemmel.

#1

"Nem értem, hogy nem megy tönkre az MTK, amikor a Diósgyőrnek sokkal több fizető nézője van, mint a kékeknek, mégis a csőd szélén állnak"

Namármostan. Egy NB1-es klub minimális költségvetése napjainkban kb. 300 millió forint. (hangsúlyozom: minimális, az élmezőnyben ennek 3-4-szerese sem ritka, az ennél kevesebből gazdálkodó csapatok általában a kiesés ellen küzdenek - gyakran eredménytelenül) Ez több forrásból adódik össze, rakhat bele pénzt az önkormányzat, a tulajdonos, a szponzorok, az MLSZ, a televíziók (közvetítési díjak), stb. A jegybevétel egy átlagos látogatottságú csapatnál (15 meccs + esetleges kupatalálkozók) kb. 30 millió forint lehet évente. Vagyis, egy jó szponzori szerződés többet érhet, mint a teljes szurkolótábor. Kicsit megöli a romantikát, de ez van. Másrészt, ha több a szurkoló, akkor bizonyos költségek is megemelkednek (több biztonsági embert, jegyszedőt, stb. kell foglalkoztatni), ami szintén tompítja a különbségeket.

#2

"Most olvastam, hogy háromszázmillió forint a csapat költségvetése, ennyi pénzből minimum a dobogóért kellene harcolnunk"

Kicsit átkötök az előzőből: 300 millió a minimális stabil működéshez szükséges, az NB1 élcsapatai közel 1 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Tipikusan az az eset, amikor az átlagember egyszerűen nem tudja a pénz különböző nagyságrendjeit felfogni, és reálisan értékelni. Persze, a minimálbérhez képest a 300 millió iszonytosan sok, de ha belegondolunk, hogy ebből legalább ötven embert (és még alulbecsültem) kell fizetni (nem csak a játékosokat, és edzőket, de a kertészeket, jegyszedőket, adminisztrátorokat, stb. is), akkor mindjárt nem tűnik olyan hatalmasnak az összeg, ráadásul ezek csak a személyi kiadások. Ha pedig azt nézzük, hogy Céroni kb. százszor ennyiért váltott klubot nemrég, akkor kerek perec csórónak kell nyilvánítanunk a honi klubok többségét.

#3

"Hogy képzelik ezek, hogy azért a kis labdarugdosásért sokszázezres fizetést kapjanak, amikor egy kétkezi munkás ennek a töredékét sem keresi meg"

Ugyanaz a nóta, mint mindegyik, a minimálbérnél jobban megfizetett ember esetében (a nettó 120 ezerből élőktől a jegybankelnökig), alapvetően nem azért kapnak ők annyi pénzt, mert olyan keményen megdolgoznának érte, hanem mert a piac így árazta be az ő munkájukat. Ha valami demagóg fellángolásból minimálbért akarnék adni a focistáimnak, akkor jól kiröhögnének, és elmennének egy olyan klubhoz, ahol megkapják a nagyobb összegeket. Akkor pediglen nem lenne focicsapat, és az adott város/kerület lakói emiatt bosszankodnának, illetve járhatnának a megye I-es mérkőzésekre. Ráadásul vegyük figyelembe, hogy egy focista max 15-20 évig aktív, utána a többség komoly gondokkal küzd az álláskeresés területén (nem lehet mindenkiből edző, ráadásul a többség nemhogy diploma, de bárminemű szakképesítés nélkül áll majd ott a munkaerőpiacon, 36 évesen - hát én nem irigylem tőlük).

#4

"Ez a játékos mekkora k****g, hogy csak a több pénz miatt lelép egy másik klubhoz, amikor itt megkapott mindent, még a szurkolók is szerették"

Namármostan. Azt már az előző pontban megtárgyaltuk, hogy a focista is ugyanolyan munkavállaló, mint bárki más, sőt a várhatóan rövidebb karriere miatt még inkább törekednie kell arra, hogy hamar összegyűjtsön egy kis vagyont magának. Azonkívül, az emberek 99%-a gondolkodás nélkül váltana, ha azonos (vagy jobb) munkakörülményeket és jobb fizetést kínálnának neki. Akkor miért pont a focistákat (vagy az orvosokat :) ) kellene röghözkötni? Továbbá kísérletek igazolják, hogy a szurkolók szeretetéből még egyetlen focista kislánya sem lakott jól. Képzeljük el, hogy pl. a buszvezetőnek azt mondják, hogy "Géza, maga mostantól feleannyit fog keresni mint eddig, de remélem kárpótolja, hogy az utasok nagyon szeretik magát!". Vajon mit tenne az egyszeri sofőr? Hát kurvaanyázna egy jót, az biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr892281464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2010.09.28. 09:32:00

Ezért a szar fociért nem érdemlik meg ezt a gázsit a honi focisták.Az oké,hogy pályafutásuk végén valóban ott fognak állni esetleg munka nélkül,de könyörgöm,a semmiért mi jogon kapnak ekkora havi fizetést?(lásd Debrecen-Metalliszt Harkiv EL meccs...)Ezért az áldatlan áééapotért nem a focista a hibás,hanem a vezetők,akik aláírják és kifizetik nekik ezeket a zsíros pénzeket,követelmények,teljesítmény nélkül.
Odin barátom blogjáról keveredtem ide,tetszik a blogod tartalma,vannak elgondolkodtató bejegyzések.
Üdv!

Nuuk 2010.09.28. 12:51:28

A Metalliszt Harkivnál maradva óvatos becslések szerint is kb. négyszer annyiból gazdálkodnak mint a Loki.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2010.09.28. 13:46:30

Ez igaz,de négyszer jobban is teljesítenek...Ennek ellenére a hazai foci szurkolója vagyok,és bízom benne,hogy talán feltámad hamvaiból.(láttam élőben mikor 86-ban elvertük a brazilokat 3-0 ra...15 éves voltam akor.)

Nuuk 2010.09.28. 14:42:50

Na az nem lehetett semmi :)
süti beállítások módosítása