Repülés

 2010.03.10. 15:02

Arról van szó, hogy a repülés nem egy kényelmes módja az utazásnak.

Először is leszögezném, hogy a nagyon hosszú utakra (pl. Amerikába) magam is ezt választanám, mert bármilyen csábítóan néznek is ki az alternatívát jelentő hajók, azért az egyhetes út tényleg egy kicsit túlzás. Majd ha milliós nyugdíjat kapok, akkor esetleg :). Amiről most beszélek, az az, hogy egyesek már Prágába is repülővel járnak, illetve szeretnének járni. Na jó, ha pl. tényleg gyorsan (erről a gyorsaságról még lesz szó) oda kell érnie az illetőnek, mert az államelnök hivatja vagy valami, akkor repüljön, de a mezei turista esetében nem látom sok értelmét.

Először is, hiába mondják, hogy "de csak egy óra az út", gondoljuk csak meg! A buszok és vonatok ha nem is a városok főteréről indulnak, de általában a belvároshoz igen közel találhatók. Ezzel szemben a repterek általában a városok határain is túl, egyes fapadosok esetében pedig kb. már másik megyében vannak. Namármost valahogyan ki kell oda jutni. Egyik megoldást jelentik a változóan tisztességes taxisok, nem túl olcsón, a másikat pedig a helyi tömegközlekedés. A reptér-belváros út az ilyen téren fejlettebb városokban (például Peking) még egész vállalható, de pl. kis hazánkban a Kőbánya-Kispestről induló 200-as busz, illetve a "reptéri gyorsvasút"ként beharangozott, gyakorlatilag egy plusz MÁV-megállót jelentő lehetőség hááát... (Most komolyan, a külföldieknek muszáj rögtön így vagy úgy a KK-t megmutatni??)

Szóval tegyük fel, megérkeztünk a reptérre, ami nem két perc, és nem két fillér. (Ezt miért nem számítják bele az utazási időbe az emberek? Érdekes.) Ezután átesünk egy, a terrorpara aktuális szintjétől függő hosszúságú ellenőrzésen, ami megintcsak beletelik egy kis időbe. (Arra most nem térnék ki, hogy egyesek mennyire érzik megalázónak vagy zavarónak az egyes fázisait) Nagy sokára végre ott a gép, fel lehet rá tódulni! Csakhogy a gépek egyáltalán nem kényelmesek! A turistaosztály simán egy kalap alá vehető egy távolsági buszjárattal, vagy az átlagnál igényesebb vasúti kocsikkal. Akinek van rá pénze, az persze megfizetheti a jobb körülményeket, de most maradjunk az átlag felhasználónál!

Utazunk, juhú! Nézzük a...felhőket. Esetleg látjuk a hegyeket, a tengert, stb. Szigorúan a magánvéleményem, de engem sokkal jobban érdekel az a látvány, ami a földön járva tárul elém. Hogy élnek az emberek, milyen kocsikkal járnak, milyenek a hirdetések, stb. A felhők formája egy idő után untat, a változatos táj, és még egyszer: az emberek, na ez tud lekötni.

Leszálltunk. Ha szerencsénk volt, és meglett a csomagunk is, és a háromgyerekes feleségünk bőröndjét sem nyitották fel, mert attól féltek, hogy terrorista, akkor már csak egy újabb kis időhúzás vár ránk, és kiléphetünk a szabadba. Ezután megismétlődik a reptér-belváros (esetleg reptér-üdülőhely) utazás, a fentiekhez hasonlóan. Hurrá, nyaralunk!

Összességében azt mondom, hogy a repülés előnyei a rövid távú utazásoknál nem jönnek igazán ki, Prágába még tuti busszal vagy vonattal megyek, esetleg a saját kocsimmal. Chicagoba tuti nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr771828627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása