Száz vasútat, ezeret! #1

 2009.09.03. 23:32

Más már kielemezte a témát, az enyémnél több szakértelemmel, majd be is linkelem, ha megtalálom az adott cikkeket. Az alábbiakban nem egy gondolatot felhasználok az övéik közül.

A magam részéről egy dolgot sajnálok, hogy ebből is sikerült pártpolitikai kérdést csinálni. Lenne olyan vonal, amit én is rögtön bezárnék (Kisszénás-Kondoros) de csak nagyon óvatosan, minden apróságot megfontolva haladnék, de könyörgöm, Baját (40 ezer fő) megfosztani a vasúttól, az országra pedig ráerőszakolni, hogy csak Pestnél kelhet át vonattal a Dunán - nos ez egy kissé túlzás. (tudom, nem "bezárás", hanem "ideiglenes szüneteltetés" meg "regionális kézbe adás", de ezek csak szavak, gyakorlatilag bezárnak oszt' csá)

Van aki a buszt jobban szereti, van aki nem - ízlésekkel nem érdemes vitatkozni. Csak egy példa: A busz (főleg falvakban) bemegy a városközpontba, a vonat viszont gyorsabb (kivéve az autópályás járatokat). A vonaton több a hely - de több is a kétes elem. A sort folytathatnám a végtelenségig.

Fel lehetne javítani a vasúti közlekedést is (jobb menetrendek, nagyobb tisztaság, stb.) nem kellene rögtön lemondani egy mellékvonalról, csak azért mert a jelenlegi rendszerben veszteséges. Lehet, hogy átszervezéssel ki lehetne belőle csiholni egy kicsit több utast (pl. ha az iskolákba, munkahelyre igyekvőket fel tudná csipegetni az adott járat)

Igazából csak azt fájlalom, hogy valódi spórolás nem történik, mivel a fő költség a vonal mellett dolgozók fizetése (sínen dolgokat továbbítani elég olcsó dolog, ha önmagában nézzük), de ugye ki nem rúgunk senkit, mert akkor jön a szakszervezet... Szóval bezárnak a vonalak, megszívatva az ott élőket, de igazából a társadalom nem nyer vele olyan sokat. A kecske is éhes marad és a káposzta is elfogy.

Ma utaztam az egyik halállistás vonattal. Az indulásnál voltunk négyen. Később az egyik megállónál (amely idegenforgalmi szempontból jó helyen van) felszállt még 13 utas. Több felszálló már nem volt, szépen lassan lemorzsolódtak az emberek. Visszafelé a csatlakozás bevárása miatt elég nagy késéssel indultunk, talán ez is az oka, hogy csak négyen ültünk a kocsiban.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr511359007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása