Öszeesküvés

 2009.09.01. 22:19

Bölcs Kleist: A világ egyszerű

Kis életrajzi töredék jön. Éppen a mellettem szuszogó Honey haját birizgáltam, amikor eszmbejutottak az alábbiak:

Az emberek gyávák. Félnek belátni, hogy a világ törvényei túlontúl egyszerűek. Ha elpusztul egy szeretett állat, egyesek mindenáron be akarják bizonyítani, hogy megmérgezték. Ha meghal valaki, azonnal próbálunk felelőst keresni. Gyávák vagyunk szembenézni azzal, amit úgy hívnak: sors. Szeretnénk felelőst találni, mert akkor lenne kire haragudni. Pedig az esetek nagy részében a tragédiák ok nélkül történnek. Miért pont egy ötéves kislány? Miért pont az a rendes ember? Miért pont a mi kutyánk? Mert...mert ilyen az élet. Kegyetlen, kiszámíthatatlan. Ezzel félünk szembenézni. Kell valami kapaszkodó, hogy egy másik ember okozta, a dolog nem "csak úgy" történt.

Láttam egy remek dokumentumfilmet. Na jó, max közepes volt. Arról szólt, hogy egy Auschwitzben "dolgozó" (elég szörnyű szóhasználat) katonának megtalálták a fényképalbumát, amiből rájöttek, hogy az illető...egy átlagember volt. Szabadidejében kártyázott, lányok körül sertepertélt, járta a természetet, stb. Vagyis pont olyan volt mint mi, csak közben...emberek százezereinek a halálát okozta. Ezen is sokan ledöbbentek. Szeretnénk a nácikat valamiféle démonoknak, eszelősöknek beállítani, pedig (nem tagadom, biztos voltak köztük ilyenek is) egyszerűen átlagemberek voltak. (Igen, tudom hogy létezik a fogoly-börtönőr kísérlet, de az akkora klisé, hogy bocsánatot is kérek, amiért felhoztam) Átlagemberek mészároltak átlagembereket milliószámra. Sokan ezzel sem tudnak szembenézni.

Ugyanígy pl. a Kennedy-gyilkosság. Miért ne lehetett volna Oswald magányos merénylő? Persze, Kuba, FBI, az oroszok, stb. mind remekül beilleszthetők egy-egy elméletbe, de miért olyan nehéz elfogadni azt, hogy egyetlen átlagos arc fogott egy puskát és lőtt. Ennyi. Talán mert félünk tőle, hogy ha az USA elnökét ilyen könnyű megölni, akkor mi sem vagyunk biztonságban? (A Quantum leap egyik epizódjában ezt is boncolgatták)

A témát itt félbe is hagyom, majd később előveszem a vallás és a tiszta tudományos szemlélet boncolgatása környékén.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr361354214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása