A kapitalizmus kiskátéja

 2010.01.20. 22:51

Sokan még azt hiszik, hogy tart a szocializmus. Pedig nem. Pár dolgot nem árt tisztázni:

1) A gyárak, a cégek nem azért vannak, hogy neked jó legyen. Azért vannak, hogy profitot termeljenek. (Amelyik cég nem ilyen, az szeretetszolgálat vagy egyház.) Dőreség lenne feltételezni róluk, hogy pl. kötelesek mindenkit felvenni aki jelentkezik egy állásra, vagy nem rúghatnak ki embereket.

1b) Ha pl. egy bank számunkra túl rózsaszín feltételekkel kínál hitelt, nem érdemes azt hinni, hogy hirtelen megszállta őket a jószívűség, érdemes inkább gyanakodni.

1c) "Csak a profit érdekli őket" Halljuk gyakran felháborodott polgártársaink kifakadását a cégekről. Egyrészt a legviccesebb az, hogy tulajdonképpen az emberek közel 100%-a is ugyanezt teszi. Mit szeretnénk mi, átlagemberek? Magasabb fizetést és alacsonyabb árakat. Ez ugyanúgy a profitunk maximalizálása, csak kicsiben. Másrészt nem értem, mi a fenének kellene rákényszeríteni az adott céget, hogy veszteségesen termeljen.

1d) Ugyanígy, egy terméket akkor vesznek meg, ha van rá igény. Ha nincs rá igény, akkor nem veszik meg, és akkor az adott termék eltűnik a piacról. És ez csak részben függ a minőségtől és az eladó szép kék szemétől.

1e) Pusztán azért, mert valaki kedves ember még nem feltétlenül kell hogy pénzt kapjon. Ahhoz kell még az is, hogy az illető értsen valamihez.

2) "Azok a mocskos multik" Ezt is gyakran halljuk, de látjuk-e, mi a probléma ezzel a kifakadással? Vegyük pl. a Tescot. Egyrészt a Tesco senkit nem kényszerít arra, hogy megvegyék a termékeit. Nem űzi be korbáccsal az embereket, mindenki a saját akaratából megy oda, és nem a "szegény kiskereskedők"höz.

2b) Szokták mondani, hogy jajj, külföldiek a tulajdonosok. Nos egyrészt, a dolgozók túlnyomó része magyar (új munkahelyek ugyebár), másrészt én a magam részéről leszarom, hogy egy rózsadombi p*cs vagy egy müncheni p*cs vesz-e arany felniket a mercijére az igazgatói fizetéséből. Nem mindegy az nekem?

2c) Szokták mondani, hogy amit a multik árulnak, annak gyengébb a minősége. Nos ez sem feltétlenül igaz, de maradjunk a Tesconál. Itt valóban találhatunk szép számmal gyenge minőségű cuccokat. DE! Ugyanígy néha vannak a kiskereskedőknek is gagyi árui! Aki meg igazi minőséget árul - nos ha van rá kereslet, akkor az illető meg fog tudni maradni. Ráadásul KI veszi meg ezeket a gagyi teszkós árukat? Bizony mi. Rá vagyunk kényszerítve? Nem.

2d) Szokták mondani, hogy a multiknak sok botránya van. Ez is igaz. Pl. ha a 100 Tesco áruházból valamelyikben történik valami, az rögtön bekerül a hírekbe. De az, hogy a sarki boltos csal a visszajáróval, az érthető okokból nem lesz hír.

2e) Alapvetően hamis az a mítosz, hogy minden kiskereskedő talpig becsületes, szorgalmas, és kiváló minőséget árul. Vannak köztük ilyenek is, olyanok is.

2f) A multik hatékonyabban tudnak termelni, mint a kisebb üzletek. Pusztán amiatt, mert nagyobbak. Nagyobb tételben rendelnek, ami szinte mindig olcsóbb, ráadásul olcsóbb üzemeltetni egy ezer négyzetméteres üzletet, mint húsz ötven négyzetméterest. Így egy termékre leosztva bármiféle csalás nélkül olcsóbban jönnek ki, ergo olcsóbban tudják kínálni a portékájukat.

2g) Aki mindezek ellenére is a kiskereskedők mellett áll, ám tegye meg. Ennek legegyszerűbb módja, ha mindig náluk vásárol. Senki nem fogja megakadályozni. Persze lehet, hogy amelyik tej a Tescoban 200 forint, azért emberünknek majd akár 270-et is ki kell adnia. Komolyan mondom, aki hajlandó erre az elveiért, azt tudom becsülni, az egy egyenes ember.

2h) De állandóan a Tescoban vásárolni és közben szidni a multikat, nem több mint aljas képmutatás.

Nem biztos, hogy erkölcsileg helyénvalónak tartom ezeket a dolgokat, de ez van, tudomásul kell venni. E szabályok alól az alapítványok, szociális intézmények és egyházak jelentenek kivételt. Illetve az, ha feltámasztjuk Kádárt.

u.i.: Ismerem a közgazdaságtant, talán jobban is, mint szeretném. Tudom, hogy fentebb 1-2 dolgot kissé túl egyszerűen írtam le, de ma nem akartam nagyon tudományos lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalaallitnunaat.blog.hu/api/trackback/id/tr421689015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása